Compressiehulpmiddelenzorg

Compressiehulpmiddelen worden ingezet bij gebruikers met een (langdurige) stoornis aan het ader- (veneus en arterieel)- of lymfestelstel bij het transport van bloed of lymfe. Met de toepassing van compressietherapie wordt door uitwendige druk de bloedsomloop verbeterd en vindt opneming (resorptie) van vocht plaats. Deze uitwendige druk kan worden gegeven door verschillende materialen zoals zwachtels, therapeutische elastische kousen (afgekort TEK), klittenbandsystemen (adjustable compression devices ACD) of point pressure devices (afgekort PPD). Voorwaarden voor het goed kunnen inzetten van passende compressiehulpmiddelen zijn kennis en kunde van de (voorschrijvende) zorgprofessional. Fabrikanten spelen daarbij een belangrijke rol.

Toegankelijkheid
Het is van belang dat de gebruiker van compressiehulpmiddelen keuzevrijheid heeft om samen met de zorgprofessional te bepalen wat in zijn of haar situatie de best passende oplossing is. Passend materiaal levert namelijk een enorme bijdrage in de kwaliteit van het leven van de gebruiker. Functioneringsgericht voorgeschreven materialen leveren daarmee een positieve bijdrage aan de maatschappelijke participatie. Daarom is het van belang dat compressiehulpmiddelen beschikbaar en toegankelijk zijn voor de gebruiker en dat ook zo blijft in de toekomst.

Cluster

Compressiehulpmiddelenzorg

Het cluster Compressiehulpmiddelenzorg staat voor het leveren van adequate compressiezorg voor iedereen met een (langdurige) stoornis aan het ader- (veneus en arterieel) of lymfestelstel bij het transport van bloed of lymfe. De leden van dit cluster zijn fabrikanten die innovatieve producten ontwikkelen die bijdragen aan het welbevinden van de patiƫnt, maar ook bijdragen aan de inzet van de zorgprofessional. Patiƫnten moeten de regie op hun eigen leven kunnen blijven behouden, daar staat dit cluster voor. Daarnaast gaan de leden van dit cluster met elkaar in gesprek hoe compressiehulpmiddelenzorg het beste in de praktijk gebracht en toegepast kan worden.