Emil Kwint (1944)

Je slaapt gewoon niet als je er niet op kunt vertrouwen dat je geen lekkage krijgt

Ileostoma sinds 2008

‘Na een klein jaar van klachten in mijn blinde darm gebied besloot de dokter tot een coloscopie. Die toonde een ingekapselde tumor aan in de darmwand. Ik moest direct geopereerd, al kon de timing niet ongunstiger zijn. We hadden net ons huis verkocht, dus dat moest uitgeruimd. Maar ik kreeg tot twee keer toe een naadlekkage. Bij de tweede volgde een spoedoperatie midden in de nacht. Toen ik wakker werd, had ik een stoma en een open buikwond. Van de uitleg die de stomaverpleegkundige de volgende dag aan bed kwam brengen, onthield ik maar weinig, ik was nog veel te ziek. Ook later heb ik nooit echt goede uitleg gekregen. Het duurde vijf weken voordat ik weer thuis was. Daarna duurde het nog maanden om de buikwond te laten genezen. In die periode maakte ik gebruik van de hulp van Buurtzorg, dat zowel de wond- als de stomazorg op zich nam. In die tijd heeft mijn vrouw geleerd hoe ze mijn stoma kan verzorgen.

Het enige wat ik zelf doe, is de zak verwisselen van het tweedelig systeem dat ik heb. Voor de rest maak ik gebruik van Buurtzorg. Ik heb een vrij korte nek en een lichte vergroeiing in mijn bovenrug, waardoor ik mijn buik niet kan zien. Wel knip ik zelf de plak. De stans die hiervoor bestaat, heb ik wel geprobeerd, maar ik vind knippen veel gemakkelijker. Als de plak goed aangebracht is en goed gecentreerd zit, is de zak verwisselen geen probleem voor me.

Het tweedelige systeem dat ik aanvankelijk had, gaf nogal veel lekkages, want dat had geen ring. Ik ben daarom zelf op zoek gegaan naar een alternatief en sinds ik dat heb gevonden, gaat het zelden meer mis. Maar ik ga er wel drie keer per nacht op de wekker uit. Ik weet dat nu discussie bestaat over de vrije keuze van stomamaterialen. Degenen die deze discussie voeren, zouden zelf eens een stoma moeten hebben, dan spraken ze wel anders. Je begint met het materiaal van de fabrikant waarmee het ziekenhuis vertrouwd is, maar pas daarna ga je zoeken naar wat het beste bij je past. Nu ben ik tevreden over wat ik gebruik en ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk dat is. Je slaapt gewoon niet als je er niet op kunt vertrouwen dat je geen lekkage krijgt.’

Terug naar het overzicht