Dick Gorissen (1955)

Je wilt ook met een stoma een normaal leven kunnen blijven leiden

Ileostoma sinds veertig jaar

‘De avond voor de operatie stond ik nog voor de spiegel naar mezelf te kijken. Dit is de laatste keer dat ik mijzelf met een ongeschonden lichaam zie, dacht ik toen. En dat is een gedachte waarop je niet zit te wachten als je achttien bent en net aan de lerarenopleiding bent begonnen omdat je docent Nederlands en Engels wilt worden. Maar colitis was in die tijd nog niet echt goed te behandelen en aan die ileostoma viel op een gegeven moment dus niet meer te ontkomen. De overgang van de ouderwetse en tamelijk primitieve stomasystemen naar de meer moderne plaksystemen was enorm belangrijk voor me. Toch waren ook die eerste modernere systemen nog niet alles: ze kraakten, ze waren doorzichtig en ze lieten geur door.

Je wilt ook met een stoma een normaal leven kunnen blijven leiden. Een goed stomasysteem speelt daarin een belangrijke rol, want dat zorgt ervoor dat de stomadrager geen maatschappelijke kostenpost wordt. Het zakje moet op zijn plaats blijven zitten als je sport en het moet je in staat stellen een sociaal leven te blijven leiden. Het moet dus zowel fysieke als psychologische elementen adresseren. Daarin verschilt het wezenlijk van medicatie. De eisen die je aan stomamateriaal stelt, verschillen van persoon tot persoon en veranderen in de tijd.

Ik ben blij dat het me is gelukt me nooit door die stoma te laten hinderen. Mijn relatie is overeind gebleven en ik heb ook altijd gewoon gewerkt, dat doe ik nog, al is het uiteindelijk toch niet het onderwijs geworden. Ik ga zelfs gewoon zwemmen. Natuurlijk heb ik wel wat moeten zoeken naar het beste materiaal om dit te kunnen, maar het loont enorm om daarin te investeren. En heb je eenmaal gevonden wat je zocht, dan reken maar dat je daar trouw aan blijft. Als je dan toch weer gedwongen zou worden tot een ander product, dan zou je weer een periode van enorme onzekerheid tegemoet gaan. Je hebt in je keus heel veel kennis gestopt, je hebt er een emotionele relatie mee en je bent er aan verknocht omdat het je in staat stelt om zo probleemloos mogelijk te leven.’

Terug naar het overzicht