Brief Minister Bruins over ontheffingen bij no deal Brexit

In aansluiting op eerdere informatie m.b.t. de Brexit en de mogelijke gevolgen voor medische hulpmiddelen informeer ik u hierbij over de brief van Minister Bruins die hij gisteren aan de Tweede kamer zond.

Bruins geeft in deze brief aan dat het Ministerie al geruime tijd met de voorbereidingen op het scenario van een no deal Brexit (per 29 maart a.s.) bezig is. Nu vermeldt hij dat ook voor medische hulpmiddelen de voorbereidingen worden getroffen voor het aanvragen van een ontheffing.
De ontheffing maakt het mogelijk dat er medische hulpmiddelen ook na 29 maart in de handel gebracht kunnen worden die niet voldoen aan alle gestelde wettelijke eisen. Dit heeft betrekking op Britse CE-certificaten op medische hulpmiddelen die niet tijdig zijn overgezet van de VK naar de EU.

Let op: dit betreft een ontheffing voor uitzonderlijke situaties en voor het geval de volksgezondheid in het geding zou zijn omdat er geen of onvoldoende alternatieven beschikbaar zijn en de continuïteit van zorg in het geding komt.
Voor het aanvragen van ontheffingen gelden voorwaarden t.w.: er moet sprake zijn van een geldig VK-certificaat voor uittreding, de fabrikant moet aantoonbaar bezig zijn geweest met de overzetting van het certificaat en dient een aanvraagformulier in te dienen.
De mogelijkheid voor het vragen van een ontheffing is er vanaf 25 maart a.s. via het Brexit-loket (zie de site van het Ministerie van VWS). Indien de uittredingsdatum wordt uitgesteld, komt deze mogelijkheid er niet.

In zijn brief kondigt Bruins ook aan om -indien nodig- onconventionele maatregelen te treffen indien zich fricties/belemmeringen bij de grenzen zullen doordoen.
Al met al een positieve wending van de Minister in het voorkomen van problemen voor medische hulpmiddelen bij een no deal Brext.

Mochten jullie vragen hebben, stel die dan gerust aan één van de teamleden van Nefemed.

Terug naar het overzicht