Grensverleggend onderzoek maakt verbeterde zorgnormen voor mensen met incontinentie mogelijk

Rome, 17 April 2018 – Vandaag lanceert Essity tijdens het 7de ‘Global Forum on Incontinence (GFI)’, de uitkomsten van het grensverleggende onderzoek naar richtlijnen voor verbeterde zorgnormen voor mensen met incontinentie. Met deze studie wordt geprobeerd de zorg voor mensen met incontinentie op een hoger niveau te krijgen.

Tot nu toe is er geen internationale consensus over wat goede incontinentiezorg inhoudt; dit maakt het erg lastig voor zorgverleners en gezondheidsinstellingen om de zorg te verbeteren. De studie -het allereerste werk op dit gebied- werd geïnitieerd door Essity, geleid door een panel van deskundigen en gefaciliteerd door de Global Strategy Group van KPMG.

Verbetering van incontinentie zorg
Het KPI-onderzoek, ‘Measuring Outcomes to Improve the Management of Continence Care’, onderscheidt 14 KPI’s (Key Performance Indicators) die van toepassing zijn op individuen. Er is daarbij onderscheid gemaakt tussen zorgafhankelijke individuen die in staat zijn zich te uiten en zorgafhankelijke individuen die daar niet toe in staat zijn. De 14 KPI’s zijn onderverdeeld in drie thema’s: klinisch, economisch en kwaliteit van leven en variëren van op vaardigheden gebaseerde KPI's (het aandeel van het personeel met de vaardigheden om een continentiebeoordeling uit te voeren en een toilet- en containmentstrategie voor te schrijven), tot de kosten van opname en heropname met betrekking tot de levering van continentiezorg. De complete lijst van KPI’s staat omschreven in de infographic [bijgevoegd aan dit bericht].

“Er bestaan verschillende soorten incontinentie, terwijl er alleen voor de overactieve blaas uitkomstmaten zijn ontwikkeld. Met dit onderzoek worden de verschillende type uitkomstmaten waarop we ons moeten richten geïdentificeerd. De concrete KPI’s die het onderzoek biedt zullen helpen om de kwaliteit van zorg te verbeteren. Bovendien, weten we dat de KPI’s volledig gesteund worden door zowel de zorgverleners als ontvangers.” aldus Professor Adrian Wagg, Professor of Healthy Ageing at the University of Alberta, Chair of the expert research panel en Chair of the GFI.

Een wereldwijd probleem
Meer dan 400 miljoen mensen wereldwijd hebben last van incontinentie; het is een van de meest voorkomende problemen bij ouderen. Ondanks verbeterde behandelmethodes en klinische vooruitgang zijn er weinig mensen die weer helemaal continent worden. Dit maakt de kwaliteit van zorg nog urgenter. Mensen die incontinentie ervaren hebben effectieve middelen nodig die passen bij hun individuele behoeftes en omstandigheden.

Mattias Abrahamsson, Vice President Incontinence Care Global Hygiene Category bij Essity: “We hopen dat de uitkomsten van het onderzoek de verbetering van incontinentiezorg mogelijk maakt en dat gezondheidzorginstellingen wereldwijd de uitkomsten overnemen. Beleidsmakers en zorgverleners hebben voor het eerst duidelijke richtlijnen om naar te streven en mogelijkheden om de verbetering in incontinentiezorg te beoordelen.”

Gezondheidssystemen in Europa zien de potentie van value based health care. Zorgverleners worden beloond op basis van het meten van gezondheidsresultaten die van belang zijn voor patiënten. Hoewel de focus tot nu toe ligt op acute zorg en specifieke ziekten, is er een dringende behoefte om dit ook uit te breiden naar chronische aandoeningen.

“Patiënt, zorgverlener, of beleidsmaker, het is voor allen van belang dat ons zorgsysteem betere kwaliteit zorg levert. Value based healthcare voor toilet- en containment implementeren moet een internationale prioriteit zijn. Als dit eenmaal een feit is, is de volgende stap zorgverleners belonen voor de kwaliteit zorg die zij bieden. Aldus Dr. Ricardo Baptista-Leite, lid van het Portugese Parlement.

Aanwezigen bij het 7e Global Forum on Incontinence

Terug naar het overzicht