Kamerbrief als inbreng voor hoorzitting over Artificiële Intelligentie

Vandaag (20 februari 2020) vindt de hoorzitting plaats in de tweede kamer over AI (Artificiële Intelligentie). In een brief aan de leden van de Vaste Kamercommissie voor Economische Zaken en Klimaat geven wij enkele aandachtspunten mee aan de kamer met betrekking tot AI in de zorg.

AI biedt niet alleen nieuwe kansen voor gepersonaliseerde zorgadviezen maar ook om de zorgverlening te kunnen ontlasten en uitkomsten van zorg te verbeteren. Door AI kan ook op het gebied van diagnostiek de werkdruk aanzienlijk veranderen. Zo kan de zorgprofessional zich op basis van gegenereerde data richten op het opstellen van een behandelplan. Ook op langdurige zorg kan AI ingezet worden om bijvoorbeeld dementerenden te ondersteunen door middel van gezelschap te bieden.

Bij deze positieve ontwikkelingen komen uiteraard ook lastige vraagstukken kijken: Hoe gaat de wet- en regelgeving zich hier op aanpassen? Hoe wordt dit gefinancierd? Hoe moet de zorg omgaan met deze informatie en wie heeft er toegang tot al deze data?

Wij doen daarom namens onze leden een oproep aan de leden van de Vaste Kamercommissie voor EZK om samen met de bedrijven die de medische technologieontwikkelingen en de data beheren, in gesprek te gaan en gezamenlijk beleidsregels hiervoor op te stellen.

Lees hier de kamerbrief.

Terug naar het overzicht