Medische technologie: dé oplossing voor personeelstekort in de zorg

Medische technologie kan zorg voorkomen, verbeteren en efficiënter maken. De implementatie van medische technologie kan een wezenlijke bijdrage leveren aan het oplossen van het tekort aan personeel in de zorg. Dat zegt Gupta Strategists na uitgebreid onderzoek. De achterban van Nefemed onderschrijft dit ten zeerste. Hoe richt je nou bepaalde processen in waarbij je minder personeel nodig hebt? En welke producten heb je hier voor nodig?

“Ik ben het helemaal eens met de analyses uit het Gupta rapport”, vertelt Michiel van Campen, directeur bij Nefemed. “Juist nu is het van cruciaal belang dat zorginnovaties gemakkelijker toegang krijgen tot het zorglandschap.”

Het personeelstekort vormt een grote bedreiging in de Nederlandse zorg. De laatste arbeidsmarktprognoses laten zien dat het tekort oploopt van 48.600 werknemers in 2022 tot 135.000 werknemers in 2031. Met name in de ouderen- en ziekenhuiszorg worden grote tekorten verwacht.

De medtech en medische hulpmiddelen industrie kan in de ziekenhuiszorg én de ouderenzorg het verschil gaan maken. In de ziekenhuiszorg kan preventie, door medische technologie toe te passen, al zorgen voor halvering van het personeelstekort. Voor de andere helft kan technologie de inzet van personeel verlichten, waardoor er minder mensen nodig zijn om de zorg te leveren. In de ouderenzorg kan medische technologie vooral bijdragen door de inzet van personeel te verlichten, zodat hetzelfde personeel voor meer cliënten kan zorgen.

Belanghebbenden moeten de mogelijkheden van de inzet van medische technologie beter gaan benutten. Hierbij is samenwerking essentieel. Zorg- organisaties, -verzekeraars, -kantoren, burgers, overheid en de medtech industrie zullen samen op moeten trekken, waarbij optimaal gebruik moet worden gemaakt van eenieders expertise. Wanneer dit op een goede manier gebeurt, is er veel mogelijk.

Bron: Uitweg uit de schaarste - Gupta Strategists (gupta-strategists.nl)

Terug naar het overzicht