Nefemed over Discussienota “Zorg voor de Toekomst”: aandacht voor kwaliteit van zorg en toegankelijkheid van zorg onderbelicht

Als fabrikanten van medische hulpmiddelen en technologieën merken wij dagelijks hoe kwaliteit steeds minder een rol speelt in de inhoudelijke zorgkeuzes, tot een niveau dat ons zorgen baart. Nefemed heeft hierover al vaker -in Brandbrieven- zorgen geuit, dat de focus niet op prijs moet zijn maar op kwaliteit van medische hulpmiddelen. Nefemed herkent in discussienota de noodzaak van verandering. Immers het huidige zorgaanbod sluit niet altijd aan bij de zorgbehoefte en de zorg moet anders georganiseerd worden willen er over enkele jaren niet te weinig mensen beschikbaar zijn voor de zorg.


De zorg zou zich meer moeten voorbereiden op veranderen, samenwerken en kennisdelen. Door het voorkomen van (duurdere) zorg, het verplaatsen van zorg naar dichterbij bij mensen thuis en zorg te vervangen door andere efficiëntere en innovatieve vormen van zorg. Daarnaast vraagt de zorg om maatregelen voor het ontlasten en het bevorderen van de veiligheid van zorgverleners. Medische hulpmiddelen en technologieën kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de juiste zorg op de juiste plek, de mogelijke vervanging van duurdere zorg en efficiëntere behandelingen. Medische hulpmiddelen en technologieën kunnen dan ook bij de drie genoemde thema’s uit de discussienota een belangrijke rol spelen.

Lees hier de volledige reactie van Nefemed op de discussienota.

Terug naar het overzicht