Samen aan de slag met de implementatieproblematiek

Om de oorzaken van het implementatieprobleem aan te pakken moeten alle partners uit de verschillende sectoren hun verantwoordelijkheid nemen. Het is een samenspel waarin zowel zorgaanbieders, als zorginkopers, industrie, burgers en de overheid een rol hebben. Dat liet minister Helder, van langdurige Zorg en Sport, weten in een brief aan de Tweede Kamer.

“Minister Helder werpt de handschoen toe en wij nemen deze graag op”, zegt Michiel van Campen, directeur bij Nefemed. “Vanuit de fabrikantzijde hebben wij veel zicht op de mogelijkheden die er zijn. Daarmee zijn wij een onmisbare schakel in dit vraagstuk en staan wij klaar om mee aan tafel te gaan.”

De zorg op de juiste manier organiseren blijkt een enorme uitdaging. Zoals we al eerder constateerden kan medische technologie zorg voorkomen, verbeteren en efficiënter maken. Zorginnovaties moeten gemakkelijker toegang kunnen krijgen tot het zorglandschap, maar dat is niet alleen de oplossing voor de implementatieproblematiek.

De inzet op arbeidsbesparende technologie in de zorg kan wel een significante bijdrage leveren aan het personeelstekort in de sector. Dat bleek al eerder uit het FME-Gupta rapport ‘Uitweg uit de schaarste’. Hoe richt je nou bepaalde processen in waarbij je minder personeel nodig hebt? En welke producten heb je hier voor nodig? “Het is dus van groot belang om in kaart te brengen wat de belemmeringen zijn waar we tegenaan lopen. En daar kan en wil Nefemed zeker aan bijdragen”, aldus Michiel.

Nefemed wil graag intensief betrokken worden en blijven bij dit soort vraagstukken. Regelgeving (bv. op terrein van mededinging), concurrentiële aspecten en de beeldvorming rondom gunstbetoon staan dit nog wel eens in de weg. Maar een beter en intensiever samenspel zou kunnen helpen om beter te kunnen anticiperen op de implementatieproblematiek. Van Campen: “Voor ons staat de patiëntveiligheid en de continuïteit van de zorg voorop.”

Terug naar het overzicht