Aria Lagraauw (1937)

In het begin moest ik de plakken zelf op maat knippen. Nu zijn ze al op de goede maat gestanst verkrijgbaar.

Colostoma sinds 2002

'Toen ik hoorde dat ik een stoma nodig had, dacht ik meteen: als ik daarmee verder kan, vind ik het best. Mijn moeder had al een stoma, dus ik wist wat het betekende. Aanvankelijk leek het erop dat ik slechts een tijdelijk stoma zou krijgen, maar ik kreeg na het terugleggen daarvan ernstige continentieklachten. Ik was dan ook blij toen ik negen maanden later te horen kreeg dat ik toch een blijvend stoma zou krijgen.

Ik had het geluk direct na mijn ziekenhuisopname kennis te maken met een systeem waar je de zak vanaf kunt halen en kunt doorspoelen in het toilet. Dit systeem gebruik ik al twaalf jaar en dat bevalt mij uitstekend. Het levert me helemaal geen problemen op, ook geen huidirritatie. Wel heb ik altijd een opvangzak bij me voor als ik bij mensen op visite ga. Ik durf dan niet de zak die ik altijd gebruik door het toilet te spoelen. Stel je voor dat die niet goed wegspoelt, bij die gedachte voel ik me niet prettig.

Uitgebreide uitleg over hoe je met een stoma om moet gaan, heb ik nooit nodig gehad. Ik wist het allemaal al via mijn moeder en kon de stomaverpleegkundige dus precies uitleggen hoe het werkt. In het begin moest ik de plakken zelf op maat knippen. Nu zijn ze al op de goede maat gestanst verkrijgbaar. Dat heeft echt meerwaarde voor me, want met dat knippen moest je altijd erg precies zijn. De stomaverpleegkundige houdt me goed op de hoogte van nieuwe stomamaterialen. Een paar jaar geleden heb ik nieuwe zakken geprobeerd omdat die lekker zacht waren en niet kraken, Jammer was alleen dat ze niet in het toilet kunnen. Laatst heb ik voor het eerst een andere vernieuwing uitgeprobeerd. Dat is een soort tampon die groter wordt als hij vocht opneemt en dan de stomaopening afsluit.  In feite is dit ideaal, maar ik moet nog wel iets overwinnen bij mezelf om het echt te gaan gebruiken. Voordeel van het systeem is ook dat het goed afsluit voor geurtjes. Ik weet alleen niet of het al vergoed wordt.

Als ik die materialen niet meer mocht gebruiken, zou ik dat verschrikkelijk vinden. Je mag de patiënt niet opleggen wat die wel of niet mag gebruiken. Een tweedelig systeem met een ring op mijn buik bijvoorbeeld is iets wat ik echt niet zou willen. Ik weet nog van mijn moeder hoe onhandig ik dat vond.’

Terug naar het overzicht